Avui m'he atansat fins al Turó de la Peira, i el
Jordi m'ha ensenyat un espai molt interessant, el Parc del Turó i les roques que hi ha, amb moltes colònies de líquens urbans.
Foto J. Girbén
Les espècies de color taronja, que criden força l'atenció, són dels gèneres Caloplaca i Xanthoria.
Hi ha tal·lus de color blanc i gris, i despres apotecis sense tal·lus de diferents colors. Amb la lupa observo que hi ha moltes més espècies que a simple vista no són evidents, dels gèneres Lecanora, Lecania, Rinodina.
Agafem algunes mostres sense fer malbé massa i me les emporto cap a casa, per a començar a identificar.
D'aprop, amb la lupa de 10 augments, podem veure un altre bosc en miniatura.
Els líquens estan força hidratats, amb les pluges d'aquests dies. Les roques són sedimentàries, i al costat mateix hi havia una cantera que va estar funcionant fins fa pocs anys.
Els líquens, que normalment tenen colors més grisos i opacs, els trobem avui molt verds i lluents.
A casa, tinc una estona per mirar amb la lupa binocular i fer alguna preparació per a veure els ascs (bosses que porten les espores) i fer els tests de reacció.
Això és el despatx de casa meva. Hi tinc un petit laboratori per a treballar i identificar líquens. Estic fent un treball de líquens urbans, iniciat a Barcelona, però que s'ampliarà a altres ciutats mediterrànies.
Conjuntament amb aquest projecte, hem iniciat un estudi dels líquens que colonitzent les parets verticals de roca, concretament en itineraris oberts pels escaladors a Catalunya.
Un dels llibres que s'utilitzen per a identificar líquens, LIKENOJ DE OKCIDENTA EÜROPO, està en Esperanto. Es veu que els autors van considerar que era una llengua més universal que l'anglès.... Són bastant peculiars aquests liquenòlegs.
Consulto també les meves fitxes de tots els líquens urbans que he anat identificant a Barcelona, i començo a agafar i dibuixar les dades.
Això és el que es veu amb la lupa binocular, amb 40 augments (a sota)
Tall d'un apoteci (estructures reproductores rodones) amb microscopia òptica -100 augments-. A l'esquerra de color verd, observem els fotobionts, en aquest cas, algues del gènere Trebouxia. Al costat, les hifes del fong.
Imatge d'un asc, estructura que conté les espores -1000 augments; objectiu d'immersió-. Les característiques morfològiques i els tests de reacció ens determinaran el gènere i si tenim sort, l'espècie que volem identificar.
Aquesta espècie que veiem amb la lupa és la Lecania turicensis (Hepp) Müll. Arg.
Bé, ja ho sabeu, si veieu llocs interessants, que us cridi l'atenció la seva flora liquènica, doncs mireu què fàcil és!!!
Moltíssimes gràcies, Jordi, un lloc molt especial!!!